Stappenplan voor een betonnen fundering
Een fundering is de basis van je nieuwe aanbouw, garage, schuur of tuinhuis. Maar hoe leg je een betonnen fundering aan en waar moet je allemaal aan denken? In dit artikel gaan we er stap voor stap doorheen.
Een fundering is de basis van je nieuwe aanbouw, garage, schuur of tuinhuis. Maar hoe leg je een betonnen fundering aan en waar moet je allemaal aan denken? In dit artikel gaan we er stap voor stap doorheen.
Allereerst moet je kijken of de omstandigheden geschikt zijn voor de stort van een fundering. Bij hele koude temperaturen of vorst moet je extra maatregelen nemen wanneer je beton gaat storten. Ook bij juist hele warme temperaturen moet je maatregelen treffen, omdat het water in het beton anders te snel opdroogt waardoor het poreus wordt. Daarnaast kan bij zware regenval de funderingssleuf onder water komen te staan. Als je dan beton stort kan dit een nadelig effect hebben op de betonkwaliteit, omdat teveel water zich mengt met de specie. Bekijk dus goed van tevoren wat de weersvoorspellingen zijn voordat je een fundering buiten gaat storten. Een middelmatige temperatuur en geen tot weinig regen is het meest ideaal.
Bekijk ook onze blog met tips voor beton storten buiten
Zijn de omstandigheden gunstig? Dan kun je gaan beginnen! Bepaal eerst hoe breed de fundering moet worden. Is het een enkele muur? Maak dan een fundering van 25 cm breed. Voor een spouwmuur houdt je een breedte van 40 cm aan. Sla paaltjes in de grond waar de hoeken van de betonnen fundering komen. Vervolgens span je een metselkoord van het ene naar het andere paaltje. De randen van de funderingssleuf lopen straks precies langs dit touw af.
Hoe dik moet de fundering worden? Dit is sterk afhankelijk van de constructie die erop wordt gebouwd en welke bouwmaterialen je precies gebruikt. Niet elke uitbouw, tuinhuis of garage is immers hetzelfde, dus moet de fundering aan specifieke eisen voldoen. Vraag daarom advies aan een bouwkundige om de dikte van de betonnen fundering te bepalen. Dat scheelt ellende achteraf.
De volgende vraag is hoe diep je de fundering moet graven. Het is van belang om onder de vorstgrens te blijven, dus heb je een gat van ten minste 60 cm nodig voor een fundering. Afhankelijk van de nodigde dikte voor de fundering, die bij de vorige stap is berekend, moet je wellicht nog dieper gaan. Vervolgens kun je handmatig gaan graven of met een kleine graafmachine. Zorg er hierbij voor dat de sleuf netjes langs het metselkoord loopt die je eerder hebt gespannen. Als je de juiste diepte hebt bereikt maak je het zandbed waterpas en besprenkel je deze met water. Hierdoor wordt de ondergrond steviger.
Wat heel belangrijk is bij de stort van een fundering is dat je de ondergrond goed afdekt met (landbouw)folie. Dit zorgt er namelijk voor dat het vocht in het beton blijft. Zonder deze tussenlaag kan de grond het vocht uit de betonmortel onttrekken, waardoor het niet goed uithardt. De kwaliteit van het beton gaat dan sterk omlaag.
Daarnaast is het noodzakelijk om bij een slappe ondergrond die snel afbrokkelt of verzakt een houten bekisting aan te brengen. Houdt hier bij het uitzetten van de contouren al rekening mee. Reken voor de houten panelen 10 cm extra aan de zijkanten.
Als laatste leg je op de bodem van de met landbouwfolie bekleedde sleuf om de 50 cm een stoeptegel of baksteen. Dit houdt de folie goed op zijn plek. Ook komt hier het betonijzer of de betonwapening op te liggen
De betonwapening zorgt voor sterk beton dat niet gaat scheuren of vervormen. Let hierbij op dat het betonijzer niet te dicht aan het oppervlak ligt. Als dat wel het geval is kan er zuurstof bij, waardoor de wapeningsnetten verder gaan roesten. Dit leidt tot betonrot.
Overigens is betonijzer meestal al verroest als je het aanlegt, maar dat is niet erg. Op het verroeste ijzer kan het beton namelijk erg goed hechten. Na de stort wordt betonijzer compleet ingesloten door het beton, waardoor er geen zuurstof meer bij kan. Dit zet het roestproces stop; behalve dus als de wapening te dicht aan het oppervlak zit.
Om die reden moeten de wapeningsnetten minimaal 2,5 cm van de randen van de sleuf verwijderd blijven. En het betonijzer moet minimaal 2,5 cm afgedekt zijn met beton, om aantasting van het betonijzer te voorkomen.
Dan is het uiteindelijk tijd om het beton voor de fundering te storten. Een betonleverancier levert de betonmortel met een mixerpomp of betonpomp op locatie. Dit is een ideale manier om de funderingssleuf snel vol te laten lopen met vers beton. Let er wel op dat hierdoor luchtbellen in kunnen sluiten in het beton. Daarom moet je direct na het storten het beton verdichten met een trilnaald. Met deze techniek verwijder je de luchtbellen.
Zorg ervoor dat je voldoende betonmortel besteld om de funderingssleuf te vullen op gelijke hoogte met het maaiveld. Dit vormt namelijk de basis voor het metselwerk dat er bovenop komt. De oppervlakte van de fundering kun je ruw laten, want daarop hecht de metselspecie beter.
Je kunt starten met metselen op de fundering na enkele dagen (1 of 2). Maar het duurt doorgaans 4 tot 8 weken voordat het beton volledig is uitgehard. Ook ligt het aan de constructie die je erop wilt bouwen en de draagkracht die je daarvoor nodig hebt. Laat je daarbij adviseren door een constructeur.
De precieze droogtijd van een fundering is daarnaast afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer. Wordt het erg koud kort na de stort of gaat het zelfs vriezen? Dan kan het water in het beton bevriezen en uitzetten, waardoor scheuren ontstaan. Als het waait, de zon fel schijnt en de buitentemperatuur oploopt tot boven de 25 °C kan het water juist te snel verdampen uit het beton. Dan wordt het poreus en kan het ook gaan scheuren. Zorg daarom voor een goede nabehandeling na het storten van een fundering. Het is belangrijk dat het beton voldoende nat blijft. Lichte regen is juist erg gunstig. Anders kun je zelf water over het oppervlak nevelen. Daarnaast kun je het betonoppervlak afdekken met folie om het water in het beton vast te houden, of behandelen met een nabehandelingsproduct (voornamelijk bij grote oppervlakten). Een andere veelgebruikte methode is de bekisting laten staan.
Wij leveren kant-en-klaar beton voor een fundering. Je kunt het beton bestellen via drie eenvoudige stappen op onze website. Voor vragen of advies kun je terecht bij onze adviseurs.