Beton storten bij koude temperaturen
Beton storten in de buitenlucht met lagere temperaturen is niet onmogelijk, maar vraagt wel om extra aandacht. Lage temperaturen hebben effect op een betonstort, omdat het uithardingsproces van het verse beton langzamer verloopt in vergelijking met hogere temperaturen. Mocht er zelfs spraken zijn van vorst, kan er vorstschade ontstaan. Het aanmaakwater in vers beton bevriest en zet uit waardoor het beton beschadigingen ondervindt door de volumetoename.
Bereid je betonstort daarom goed voor. Dit begint allereerst met een inschatting van wat het weer gaat doen. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen bij beton storten in de winter.
Betonsamenstelling
Het beton moet zodanig samengesteld worden dat de temperatuur van het beton hoger is naarmate de buitentemperatuur lager is. Hierbij is het ook van belang dat de grenswaarde voor de druksterkte (5 N/mm²) zo snel mogelijk bereikt wordt. Hulpmiddelen hiervoor zijn bijvoorbeeld het gebruik van vorstvrije toeslagmaterialen en voorverwarmd water voor de betonspecie.
Aanhechting en thermische isolatie van het beton
Belangrijk voor een goede aanhechting van het beton is dat de bekisting, de wapening en de stortnaden sneeuw- en ijsvrij zijn (bijvoorbeeld door het te ontdooien met stoom). Ook zal de verse betonspecie geïsoleerd moeten worden. Thermische isolatie en vochtbestendig beschermingsmateriaal zijn hierbij aan te raden.
Nabehandeling van het beton
Vers beton moet beschermd worden tegen uitdroging. De nabehandelingsduur hangt af van de omgevingsfactoren die na het storten heersen, zoals de temperatuur, wind en relatieve vochtigheidsgraad, maar ook de ontwikkeling van de betonsterkte. In winterse omstandigheden en bij vorst zal het nabehandelen langer duren.
Nabehandelingstechnieken die je toe kunt passen zijn: de bekisting laten staan, het betonoppervlak afdekken met een beschermende folie of een curing compound aanbrengen.