Type ondergrond
Vloeren van beton en tegels zijn een goede ondergrond voor de nieuwe betonvloer. Bij gebrek aan hoogte raden we aan om de tegelvloer met onderliggende mortellaag tot aan de ruwe betonvloer te verwijderen. Controleer of de gehele vloer vlak en stevig genoeg is om het nieuwe beton te dragen. Een constructeur kan je hierbij helpen.
Voorbereiding beton storten op bestaande vloer
Schoonmaken
Na het opruwen van de ondervloer is de vloer klaar om geprepareerd te worden voor de stort van het nieuwe beton. Start met het schoonmaken van de ondervloer tot deze stof- én vetvrij is. Zorg ervoor dat je eventuele tapijt-, lijm- en vinylresten grondig verwijderd. Beton hecht hier namelijk niet aan.
Voorstrijken
Als de ondervloer schoon is, is het tijd om deze voor te strijken. Dit wordt ook wel ‘aanbranden’ genoemd. We raden aan om de oude vloer vochtig te maken en vervolgens voorstrijkmiddel en cement en/of water in een verhouding 1:1 tot een ‘papje’ te mengen. Dit breng je in een dunne laag aan op het oppervlak. Het beste kun je hiervoor een zachte bezem of handveger gebruiken.
De voorstrijklaag dient als hechtbrug tussen de oude ondervloer en het nieuwe beton. Als de ondervloer van te voren goed is bevochtigd laat dit zicht gemakkelijk aanbrengen. Probeer het beton te storten als de hechtlaag nog nat is, voor een nog betere werking van deze hechtbrug.
Wapening
Na het aanbrengen van de hechtlaag leg je betonwapeningsnetten op de vloer. Hiervoor plaats je eerst afstandsblokjes, of afstandshouders, waar je de netten bovenop legt. Zorg ervoor dat de hoogte van de afstandshouder ongeveer de helft is van de dikte van de nieuwe vloer. Deze afstandshouders zorgen ervoor dat het wapeningsnet tijdens het aanbrengen van het beton op zijn plaats blijft zitten.
IJzeren betonwapening versterkt het beton en voorkomt scheurvorming. Overlap de wapeningsnetten aan de uiteinden met één maas wijdte. Je ondervloer is nu gereed als fundering voor je nieuwe betonvloer.
Isolatie
Voor de stort van een betonnen binnenvloer fungeren de muren als bekisting. Zorg ervoor dat de randisolatie opslaand langs de muren is geplaatst. Dit is tegen geluidsoverdracht en om vervorming van de vloer op te vangen. Na uitharding van de betonvloer snij je eenvoudig het overtollige isolatieschuim weg met een stanleymesje.
Dikte betonvloer
Houdt er rekening mee dat de vloer dikker wordt als je beton over de bestaande vloer stort. Let er bijvoorbeeld op dat de deuren nog steeds open kunnen als je een nieuwe betonvloer aanbrengt. Het is aan te bevelen om minimaal een dikte van 7 à 8 centimeter beton te storten. Als je toch overweegt een dunnere vloer te storten raden we je aan om een vakman te raadplegen.
Geef bij je bestelling van betonmortel duidelijk aan welke dikte je wilt aanbrengen voor de betonvloer. Daarnaast adviseren we om beton met een kleinere grindkorrel te gebruiken voor een dunnere betonvloer. Grind 4-16 of een nog fijnere korrel (4-8) laat zich veel makkelijker verwerken en geeft een beter en mooier eindresultaat.
Beton op hout
Het is niet aan te raden om beton direct op een houten ondervloer te storten. Hout beweegt en krimpt continu door veranderingen in de luchtvochtigheid en de temperatuur in de omgeving. Omdat beton niet meebeweegt is er een grote kans op scheurvorming.
Wil je toch de houten vloer laten liggen? Dan raden we sterk aan om zwaluwstaartplaten aan te brengen. Dit is vooral belangrijk op een ondergrond waar meer vocht omhoog trekt. Denk aan de begane grond of in een badkamer. De zwaluwstaartplaten zorgen namelijk voor een goede ventilatie. Ook worden de krachten van het beton beter verdeeld op het houten oppervlak en wordt krimp, waarbij scheuren kunnen ontstaan, voorkomen. Deze ijzeren platen zijn wel kostbaar. Daarom raden we altijd aan om, wanneer mogelijk, de houten ondervloer te verwijderen als je een betonvloer wilt storten.
Nabehandelen
Zorg er tenslotte na het storten van de vloer voor dat het water in het beton niet verdampt uit de toplaag. Dit geeft plastische krimpscheuren. Betonmortel moet niet drogen, zoals in de volksmond vaak wordt gezegd, maar verharden. Beton heeft water nodig om dit te kunnen doen. Dek de vloer af met plastic folie en laat dit zolang mogelijk liggen. Je krijgt een veel beter eindresultaat. Lees voor meer informatie ook ons blogartikel over nabehandelen van een betonvloer.