De samenstelling van het beton en de prestatie-eisen worden bepaald door de sterkte, consistentie, duurzaamheid en grootte van de grindkorrel.
Funderingsbeton afhankelijk van toepassing
Je moet daarbij rekening houden voor welke toepassing de fundering is bedoeld. Is het voor een klein tuinhuisje of een zware constructie voor een garage waar je groot materiaal gebruikt of in opslaat? In de meeste gevallen wordt een standaard betonmengsel aangeraden met een sterkteklasse van C20/C25. Maar, wanneer de constructie zwaarder wordt belast kan het verstandig zijn om beton met een hogere sterkteklasse te gebruiken.
Is het daarnaast een complex bouwwerk met veel wapening? Dan moet je kiezen voor vloeibaarder beton (hogere consistentieklasse) en een kleinere grindkorrel, zodat het betonmengsel beter verwerkbaar is en beter tussen de wapening door vloeit. Ook als de specie wordt gestort met een betonpomp of aanhangerpomp is dit van belang. De korrelafmeting van betongrind verschilt van 32mm (voor standaard beton) tot minimaal 16 mm (fijn grind).
Hulpstoffen beton
Om het betonmengsel vloeibaarder te maken wordt water toegevoegd. Maar teveel water komt de duurzaamheid van het mengsel niet ten goede. Dit maakt het beton namelijk minder sterk waardoor het kan gaan scheuren. Daarom worden hulpstoffen, zoals plastificeerder toegevoegd aan de betonmix. Dit zorgt ervoor dat er minder water nodig is.
Meer informatie over de eigenschappen van beton? Lees dan ook ons blogartikel: welke betonsoort heb ik nodig voor mijn project?
Advies over beton voor fundering
Laat je over de betonsamenstelling altijd goed adviseren door een constructeur. Diegene moet het benodigde betonmengsel op de juiste manier noteren in de beschrijving voor het uit te voeren werk (lastenboek) en op de bestelbon. De bestelbon heeft de betoncentrale die het beton levert nodig om het juiste mengsel te kunnen maken.