Waarom een betonvloer vlinderen?
Wanneer je een betonvloer gewoon uit laat harden krijgt deze een ruwe structuur. Voor een garagevloer of toepassing buiten is dit waarschijnlijk prima en zelfs vaak praktischer. In combinatie met water kan een betonvloer namelijk behoorlijk glad worden.
Binnen in huis of bijvoorbeeld een winkelpand geeft een betonvloer met een gladde structuur juist een mooi afgewerkte uitstraling. Door de betonvloer te vlinderen maak je de betonvloer recht en glad.
Bovendien zorg je er met vlinderen voor dat de toplaag wordt verdicht, zodat deze goed hecht aan de rest van de betonlaag. En als er kleurpigmenten zijn toegevoegd aan de betonmortel om de vloer een bepaalde kleur te geven zorg je er met het polieren voor dat deze goed in het beton komen te zitten.
Betonvloer zelf vlinderen: een stappenplan
Wil je zelf aan de slag met het vlinderen van een betonvloer? Volg dan onderstaande stappen.
Stap 1: start met vlinderen tijdens de uithardingsfase van het beton
Een net gestorte betonvloer heeft tijd nodig om uit te harden, zodat je er daarna bijvoorbeeld meubels op kunt plaatsen. De droogtijd van een betonvloer is afhankelijk van verschillende factoren. Als je de betonvloer wilt vlinderen moet je hiermee starten voordat het beton volledig is uitgehard.
Hoe weet je dan precies wanneer je kan gaan vlinderen? Houd hiervoor het laagje water op de zojuist gestorte betonvloer in de gaten. Op een betonvloer die net is gestort ontstaat na ongeveer een half uur een laagje water op het oppervlak. Zodra dit water is opgedroogd en je niet meer wegzakt in de specie wanneer je erop gaat staan is de tijd aangebroken om te vlinderen. Het beton is dan nog wat zachter en daardoor beter te bewerken. Dus je begint eenvoudig gezegd met vlinderen wanneer je over de betonvloer kunt lopen.
Stap 2: stel de bladen van de vlindermachine eerst schuin in
Als het tijd is om de betonvloer te gaan vlinderen pak je een vlindermachine erbij. Dit apparaat is voorzien van bladen die een ronddraaiende beweging maken over de vloer, waardoor deze gladder en dichter van structuur wordt. Op elke vlindermachine kun je stand van de bladen zelf instellen.
Om te beginnen is het belangrijk dat je de bladen schuin instelt. Door eerst met schuine bladen te vlinderen zorg je ervoor dat de toplaag van de betonvloer goed wordt verdicht. Er blijft daarna altijd een laag cementpap op de vloer achter.
Stap 3: werk de betonvloer glad af
Na deze eerste vlinderbeurt kun je de bladen vlakker instellen en nogmaals met de vlindermachine over de vloer gaan. Je pleistert de vloer nu als het ware en maakt daarmee de betonvloer een stuk gladder.
Let erop dat je de vloer niet te egaal maakt. Dat is niet altijd even praktisch doordat de vloer dan te glad kan worden. Vooral als er water op de vloer ligt.
Stap 4: de betonvloer polijsten
Door de betonvloer te vlinderen of polieren maak je het oppervlak al vrij glad. Voor een gepolierde betonvloer buiten is dit waarschijnlijk voldoende, zoals een terras of oprit. Indien het gaat om een betonvloer binnen, bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken, is het nodig om deze ook nog te polijsten.
Door de betonvloer te polijsten krijgt deze een mooie glans en wordt de structuur van het beton zichtbaar. Daarnaast zorgt het polijsten ervoor dat je de vloer makkelijker kan reinigen. Het polijsten doe je met een slijpmachine die is voorzien van een diamantschijf.
Stap 5: nabehandeling
Tenslotte kun je na het vlinderen en polijsten de vloer verder nabehandelen met een geschikte wax of impregneermiddel. Hiermee is de betonvloer beter bestand tegen vocht en vuil.