Wat bepaalt de prijs van een eco2floor gietdekvloer?
De kosten om eco2floor aan te leggen hangt van een aantal factoren. Dat zijn:
- De locatie
- Het aantal kamers waar de gietdekvloer moet komen
- Het totale aantal vierkante meters
- En de dikte van de vloerlaag
De locatie
Allereerst is de locatie waar de gietvloer moet komen een bepalende factor voor de prijs. Een erkende vloerenverwerker in de regio die met dit materiaal kan werken moet de vloer komen storten. De afstand van de verwerker tot de stortlocatie bepaalt de hoogte van de transportkosten.
Aantal vertrekken
Het aantal kamers dat moet worden voorzien van eco2floor is de belangrijkste bepalende factor voor de kosten. Aan de hand daarvan kan de verwerker de lengte van de slang bepalen, waarmee zij de mortel storten. De slang van een aanhangerpomp is standaard 20 meter, en per extra meter die nodig is komen er kosten bij. Daarnaast bepaalt het aantal vertrekken de duur van de stort en de verwerking, waar de nodige arbeidskosten op worden berekend.
Totale vloeroppervlak
De hoeveelheid mortel die nodig is voor het bouwproject wordt berekend op het totale aantal vierkante meters waarop de gietvloer wordt aangebracht. Geef daarom de maten van de kamers door aan de leverancier. De vloerverwerker komt mogelijk op locatie kijken om de maten op te nemen.
Vloerensysteem voor cementbonden gietdekvloer
Daarnaast kan eco2floor met verschillende vloerensystemen worden toegepast. De draagvloer en het vloerensysteem bepaalt uiteindelijk de dikte van de gietdekvloer en de nodige technische eisen.
Hechtende gietdekvloer. De vloer wordt gegoten op een stevige, hechtende ondergrond, doorgaans op een betonnen fundering. Belangrijk in deze situatie is dat je de ondervloer van tevoren voorziet van een cementgebonden primer, zodat de ondergrond het materiaal na de stort niet ‘opzuigt’. De minimale dikte van de dekvloer is 40 mm.
Zwevende gietdekvloer. Bij dit vloerensysteem wordt de gietdekvloer aangebracht op isolatiemateriaal. De belangrijkste reden om te kiezen voor een zwevende dekvloer is thermische of akoestische isolatie. Bij dit vloerensysteem moet je vooraf een folie aanbrengen op de ondervloer, zodat de gietvloer binnen het object blijft dat men wil gaan storten. De minimale dikte van de gietvloer is ook bij dit vloersysteem minimaal 40 mm.
Met vloerverwarming. De meest voorkomende toepassing van eco2floor is met vloerverwarming in de vloer. Deze gietdekvloer is namelijk een zeer goede geleider van warmte. Hierbij is van belang dat de gietdekvloer een extra opdikking krijgt van 25 mm op de vloerverwarming. Daarnaast is het belangrijk dat de vloerverwarming om de 20 cm wordt vastgezet, zodat de verwarmingsbuizen niet gaan zweven na het storten van de gietvloer.
Prijsverschil
Voor de verwerking van eco2floor is er naar prijs toe geen verschil of deze hechtend, zweven of met of zonder vloerverwarming wordt uitgevoerd. Het verschil zit met name in de nodige en de gewenste dikte van de vloerlaag en het aantal kamers. Dat, samen met de totale vloeroppervlakte in vierkante meters, bepaalt de hoeveelheid mortel dat nodig is en de totale arbeids- en verwerkingskosten.
Technische eisen voor een goede verwerking
Uiteraard zijn er wel specifieke technische eisen waaraan het project dient te voldoen om de gietdekvloer goed te kunnen storten. Vóór de stort moet je bijvoorbeeld kantstroken aanbrengen, om koudebruggen te voorkomen. Daarnaast moet je, afhankelijk van het gekozen vloersysteem, primer, folie of ander isolatiemateriaal aanbrengen en moet bij vloerverwarming de buizen vastzetten.
De vloerverwerker komt vooraf op locatie kijken om een definitieve prijsopgave te maken en te bepalen of de voorbereidingen juist zijn uitgevoerd, zodat zij de eco2floor op een goede manier kunnen verwerken.