Eigenschappen beton
Elke toepassing vraagt om specifieke eigenschappen van het beton. De belangrijkste eigenschappen of kenmerken van beton zijn de betonsterkte, milieuklasse, consistentie en de maat van het grind. De betonkwaliteiten worden in principe voorgeschreven door een constructeur.
Betonsterkte
Een belangrijke eigenschap van beton is dat het een hoge druksterkte heeft, oftewel een enorme draagkracht. Afhankelijk van de druksterkte wordt beton ingedeeld in sterkteklassen. Voor constructies met een lagere belasting gebruiken we standaard beton met een sterkteklasse van C20/25. Dit is in de meeste gevallen voldoende voor funderingen en vloeren van bijvoorbeeld een aanbouw, binnenvloer van een woonhuis of als buitenterras. Als het gaat om constructies met een hogere belasting kan beton uit een hogere sterkteklasse worden gebruikt.
Milieuklasse beton
De milieuklasse geeft de omstandigheden aan waaraan het beton wordt blootgesteld. Is de omgeving droog, vochtig, nat of wisselend droog en nat? Deze externe factoren hebben invloed op de duurzaamheid van uitgehard beton. De meest voorkomende aantasting is betonrot. De betonsamenstelling wordt aangepast op de omgeving.
Consistentieklasse beton
De verwerkbaarheid van het beton wordt uitgedrukt in de consistentieklasse. Hoe hoger de klasse, des te vloeibaarder het beton. Voor standaard constructies zoals funderingen gebruiken we het standaard betonmengsel. Wij adviseren vloeibaar beton te gebruiken voor complexte constructies met veel wapening, zoals een (binnen)vloer. De betonmortel is dan namelijk eenvoudiger te verwerken. Daarnaast is vloeibaar beton nodig wanneer het gelost wordt met een (mixer)pomp, omdat het mengel dan door de leidingen gepompt kan worden.
Korrelmaat van het grind
In het standaard betonmengsel wordt gebruik gemaakt van grind met een korrelafmeting van maximaal 32 mm. Het is ook mogelijk om grind te gebruiken dat is aangepast naar een kleinere korrelafmeting van minimaal 16 mm. Dan spreken we van fijn grind. Het gebruik van fijn grind is noodzakelijk wanneer:
- de betondikte minder is dan 10 centimeter;
- er een vloerverwarming wordt gestort in de betonvloer;
- er veel wapening wordt gebruikt;
- het gaat om een betonvloer in een binnenruimte (bijvoorbeeld woonkamervloer)
Snel hardend beton
Afhankelijk van de toepassing en omgevingsomstandigheden kun je daarnaast nog denken aan snel hardend beton. Snel hardend beton wordt vaak gebruikt wanneer het beton de volgende dag belastbaar moet zijn, zodat je eroverheen kan lopen en/of verder kunt werken aan je bouwproject. Denk hierbij aan binnenvloeren. Ook om een vloer monoliet af te werken wordt snel hardend beton toegepast. Dan kun je de vloer kort na het storten afwerken.